Marmer Schoonmaken

MARMER ONDERHOUDEN

Methode 1: Marmer onderhouden

Bescherm marmer tegen krassen. Zet geen objecten met scherpe randen op het marmer. Heb je marmeren vloeren, gebruik dan doppen of stofplakkers onder stoelen en tafelpoten. Gebruik matjes of placemats om je marmeren tafelblad te beschermen.

Maak het marmer regelmatig schoon. Marmer wordt snel vies, zeker als viezigheid de tijd krijgt om in de steen te trekken. Zorg dus dat je vloeistoffen zoals sinaasappelsap, wijn en koffie meteen verwijdert. Andere materialen die ervoor kunnen zorgen dat marmer verkleurt zijn komijn, kerriepoeder, koffie en groene bladeren. Mocht je met een van deze producten op het marmer knoeien, zorg dan dat dit meteen wordt opgeruimd.

Neem marmer met een natte doek af. Gebruik een zachte doek en wat warm water om stof en vlekjes van je marmeren tafelblad of vloer te poetsen. Wrijf niet te hard om te voorkomen dat je krasjes maakt. Veeg de doek in ronde bewegingen over het oppervlak.

Droog het marmer af. Laat geen water op marmeren tafelbladen of aanrechten achter. Dit kan namelijk vlekken veroorzaken. Gebruik een tweede doek om het marmer na een schoonmaakbeurt af te drogen.

Gebruik een natuurlijke, lichte zeep of speciaal schoonmaakmiddel voor marmer om je vloer of tafel schoon te maken. Heeft zich stof op je meubels verzameld, veeg dit dan weg met wat warm water en een zachte doek. Gebruik nooit azijn om marmer schoon te maken. Azijn is voor allerlei huishoudelijke klusjes de ideale oplossing, maar doordat het zuur bevat, kan het marmer beschadigen. Voor wit marmer is waterstofperoxide een geschikt natuurlijk schoonmaakmiddel.

Geef je marmer met een zeemlap een mooie glans. Een zeemlap is heerlijk zacht en is dan ook ideaal om je marmer mee op te poetsen. In tuincentra en tapijtwinkels wordt vaak speciaal schoonmaakmiddel voor marmer verkocht. Gebruik geen algemeen vloerpoetsmiddel, maar investeer liever wat extra geld in een middel dat speciaal voor marmer is.

Methode 2: Vlekken verwijderen

Maak de vlek nat met water.

Voeg wat natuurlijk schoonmaakmiddel toe. Maak bijvoorbeeld een papje van zuiveringszout en water. Verspreid dit over de vlek, dek deze af en laat het middel minimaal 24 uur intrekken. Je kunt ook een papje van bloem en zacht afwasmiddel maken en vervolgens dezelfde methode gebruiken.

Verwijder het papje. Gebruik een vochtige doek om het papje van de vlek te verwijderen. Is de vlek niet verdwenen, probeer het proces dan nog eens te herhalen.

Probeer waterstofperoxide uit. Giet wat waterstofperoxide over de vlek. Dek het gebied af en laat het middel zo’n 24 uur intrekken. Verwijder de waterstofperoxide nu met een natte doek. Is de vlek niet verdwenen, probeer het proces dan nog eens te herhalen. Wees voorzichtig met deze methode als je donker marmer hebt. Waterstofperoxide kan het marmer namelijk lichter maken.

Gebruik maiszetmeel om vetvlekken te verwijderen. Giet wat maiszetmeel over de vetvlek en laat het ongeveer twintig minuten zijn werk doen. Veeg het zetmeel nu weg met een natte doek.

Methode 3: Krassen verwijderen

Maak het marmer eerst voorzichtig schoon. Gebruik hiervoor warm water en een zachte doek. Wrijf de kras voorzichtig schoon. Kleine krasjes zouden hierdoor al kunnen verdwijnen. Voeg wat mild afwasmiddel aan het water toe om wat meer wrijving te creëren. Zorg wel dat je het water en de zeep goed wegveegt en de oppervlakte afdroogt als je klaar bent.

Gebruik fijn schuurpapier. Diepere krassen hebben een iets ruwere behandeling nodig en zijn vaak weg te krijgen met fijn schuurpapier. Gebruik geen al te ruw schuurpapier en wrijf voorzichtig om te voorkomen dat je juist meer krassen maakt.

Halen bovenstaande methodes weinig uit, neem dan eens contact op met een professionele marmerreiniger. Wellicht hebben zij de oplossing voor je.

Deel dit bericht met anderen!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

Multisteen

LOCATIES Wij komen bij u langs in heel Nederland. Multisteen werkt veel in de omgeving van Amsterdam, Haarlem, Zaandam, Amstelveen, Hoofddorp, Purmerend, Utrecht, Alkmaar, Heiloo, Heerhugowaard, Langedijk, Castricum en Beverwijk.

Contact:

Sociale media:

Copyright @2022 multisteen.nl All Rights Reserved